Зрънце любов за всички нас * Grain of love for all of us

III place_Strahliviat_

Пластмасови шишета – тук, дървени пръчки – тук, слънчогледови семки… тук! Да, имаме всичко необходимо! Ако се чудите какво правим в момента… Е, приготвяме си материалите, с които в следващите дни ще майсторим хранилки за птици. Миналата година в средата на зимата с Наско измайсторихме две, които напълнихме със смески от семена и закачихме на дървета в квартала. Тази година имаме най-доброто  желание хранилките да са поне двойно повече!

big-8807_1388143198

Преди броени дни стартира седмото издание на кампанията „Зрънце любов“ за зимно подхранване на птици, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тази година за първи път кампанията има посланик в лицето на Мария Мутафчиева от „Мери Бойс Бенд“. Целта на инициативата е да вдъхновява хората да помагат на птиците да преживеят зимата като им предлагат храна. Вярно, ние толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като част от  ежедневието ни. Но от тяхното оцеляване, зависим и ние, хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Зимата е труден период за птиците, защото през студените месеци няма толкова насекоми, които са основната им храна. Няколко шепи слънчоглед, поставени в хранилка обаче може да даде енергия на птиците и да им помогне да поддържат телата си топли. Важно е веднъж поставената хранилка да се поддържа пълна, защото птиците разчитат на тази храна. Всеки от нас може да се включи в инициативата "Зрънце любов", независимо къде живее. Дарявайки средства или поддържайки хранилка за птиците през зимата, вие ще помогнете на пернатите ни приятели в населените места да оцелеят през зимата. Най сайта www.birds.bg ще намерите лесни уроци как да изработите хранилка в домашни условия, както и карта, на която да отбележите мястото, на което сте поставили хранилката си (за да не се дублира). До момента има отбелязани над 550 хранилки в 20 града от страната (най-активни са София, Бургас, Варна и Велико Търново).

А ето какво сподели пред „Двама с мама” посланикът на кампанията „Зрънце любов” – любимата ни Мери…

Mary_Dimitar_Gradinarov_row-res1

За втора поредна година подкрепяш кампанията на БДЗП „Зрънце любов” (тази година си избрана за неин посланик). Какви са мотивите ти да застанеш зад благородната идея? Обичам хората от БДЗП, защото те ми напомнят какви сме всъщност, какви трябва да бъдем: топли, добри, грижовни, умни, мъдри... Те са будната ни съвест. Наред с останалите природозащитници, ни показват проблемите на съвремието, с които, ако се справим, ще запазим равновесието в природата и собствения си живот. Птиците са най-красивите обитатели на нашата планета и зависят от нас, за да оцелеят в определени условия. Наши съжители в градовете са врабчетата, синигерите, чинките, сойките... През зимните месеци много от тях остават без храна и шепа слънчоглед, поставена на правилното място, може да свърши чудеса. Целта на кампанията "Зрънце любов" е да вдъхнови повече хора да поддържат пълни със семена хранилки и така да помагат на птиците да преживеят най-студените и снежни месеци – от началото на декември до края на февруари. Подкрепям я, защото наистина е благородна, доброволна, достъпна и мисля, че мога да допринеса за популяризирането й. Бих подкрепила всяка кампания, която съдържа в себе си любов!

Спомняш ли си първата хранилка за птици, която направи? Къде я закачи? Спомням си, че първите хранилки изработвахме като деца в училище. Не помня къде ги закачахме, но сигурно е било някъде из Морската градина в Бургас. Това е лесно и изпълнимо занимание за часовете по "Домашен бит и техника", например. По мое време се казваше "Трудово обучение" и, освен хранилки, изработвахме и къщички за птици, майсторяхме разни полезни неща. Сега чакам коледните празници, за да направим с Мими хранилка и да я сложим в двора зад кооперацията ни в София.

Имат ли вълшебна сила зрънцата любов според теб? Всичко, свързано с любовта, всичко, изпълнено с любов, има вълшебна сила! Природата също откликва на любовта ни и ще откликне, ако се погрижим за по-слабите и зависими от нас видове. Тя, за съжаление, има силата да отвърне и с грубост на безхаберието и бездействието ни, затова нека опитаме с любов, с грижа и разум!

По какво ние, хората, си приличаме с птиците? Всъщност, всички сме част от един кръговрат, от една верига… Без нито един вид, без нито една брънка не може… Всички сме свързани здраво помежду си. А птиците притежават нещо, което човек може само мислено: могат да летят наистина!

hand-print

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *