Честит Хелоуин, таласъмчета!

Готови ли сте за довечера? Ние с Наско окончателно сложихме точка на празничните приготовления. Ето го и финалният щрих – тиквеният фенер. Направата му е същата като на динения, който ви показахме ето ТУК.
Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с историята на един ирландски селянин на име Джак ковача или Стиснатия Джак (оттам и тиквеният фенер се нарича jack-o-lantern), който надхитрил Дявола. Символиката на фенерите е да плашат лошите духове, които излизат в нощта на Вси светии (Хелоуин). Всеки, който напуска дома си, трябва да носи такъв фенер, както и да окачи един пред къщата си, за да не влизат злите сили вътре. Ако все пак някоя влезе, идва ред на подкупването й със сладкиши – trick or treat.
Моят съвет е мама или тате да се заемат с рязането и дълбаенето на фенера, защото тиквата е доста твърда и лесно може да се пореже възрастен (да не говорим за дете). Нека малкото нарисува лицето на тиквения фенер.

Пълнежът от тиквата можете да използвате за вкусна есенна супичка (като тази на Весичка от „Сладко и солено”) или да поръсите със захар и изпечете във фурната 🙂
Това е нашият хелоуински фенер:

Поекспериментирахме малко със стайлинга му. С вещерска шапка и с домино.
И направих няколко картички за пликчетата с лакомства. 
Ами това е... Весел празник от нас!

Comments

12 thoughts on “Честит Хелоуин, таласъмчета!

  1. Супер готини картички. Когато бях малка лятно време с баба ми правехме динени фенери. Не знам защо обаче този празник нещо не ме влече. Може би защото живея в малък град и витрините не са украсени с тиквени фенери и вещици, няма карнавален магазин….децата ми дори не подозират за този празник. Но пък отбелязахме подобаващо деня на будителите! Честити два празника и на вас!

  2. Страхотен финал! Тази година синът ми ме отмени в дълбаенето на тиквата, изрязах му само капачето и детето се справи блестящо с издълбаването й!

  3. Момичета, благодаря ви за отзивите и за страшно милите думи! При нас празникът завърши с пълна кошничка с лакомства и щастливи (и доволно уморени) детски очи.<br />Мила, с тиквата и аз се борих здравата, но… търпение му е майката 🙂 Зигзагообразното капаче определено ти оставя и здрави пръсти. А шапчицата не съм правила аз. Купих я за моя хелоуински костюм 🙂

  4. Страхотни сте! Всичките ви хелоуинови творения са невероятни,идейни, чудесно изпипани и декорирани! Възхищавам ви се от сърце! Желая ви успех!

  5. Страшно весел празник довечера! И пазете фенерааа! Изкушаващо страшен е :))

  6. Страхотни сте!А фенера е меко казано страшен!Картичките също!Пожелавам тази вечер мноого да се настрахувате!B O O!

  7. Чудесен тиквен фенер,особено с вещерската шапка!А картичките са много забавни и оригинални!

  8. Уууу,страшен…и вкусен фенер,весел празник и браво за приготовленията!!!

  9. Чудесен тиквен фенер! Пожелавам на вашия прекрасен тандем една много чудна Хелоуинска вечер .. Боооо … 🙂

  10. Ох, поредните ви страхотни идеи! Много ме радва вашия тандем с Наско:). От снимките оставам с впечатление, че изключително лесно сте се справили с рязането на тиквата. Само аз ли се борих толкова? Изглежда толкова лесно и чисто!!! При мен беше ужасно :). Но тактиката със зигзагообразния капак може да е по-удачна отколкото да се реже само кръг…Догодина ще пробвам-нямам сили за още един фенер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *