Хайде да играем у дома! * Come to play at home!

kinder spiel farbe malen samstagsbetreuung stadt und landkreis fd
 

Събиранията у дома помагат на малчуганите да развият социални умения (дори когато играят едно до друго, а не заедно), а на родителите - за по-добрата им социализация.


 

Има следобеди, в които знам, че ще е всичко друго, но не и скучно. Това по правило са онези, в които шестгодишният ми син се прибира у дома заедно с приятеля си Мартин. Двамата са почти неразделни. Е, когато бяха по-малки, нещата изглеждаха различно (сякаш живееха на различни планети), но днес все по-често довършват у дома започнатите навън пиратски битки или естествоизпитателски опити. Момчетата винаги използват вълшебните думи „моля” и „благодаря” и разчистват стаята след игра. Но от време на време се налага и да им повиша глас. Особено, когато компанията е пораснала с още няколко „приключенци”, а крясъците им заплашват да съберат у дома полицейските части за бързо реагиране. Ако всичко това ви звучи познато или обичате да каните у дома приятелки с деца, ето как да направите детското гостуване приятно и за малки, и големи.


 

kids


Безопасността на първо място Преди децата да пристигнат у вас, предварително проверете поне два пъти дали домът е напълно обезопасен. Малките гости вероятно ще се почувстват привлечени от местата и вещите, за които детето ви вече е наясно, че са забранени.

Еднакви правила за всички За гостите на детето трябва да важат същите правила, които важат и за него, независимо дали става дума за „Обувките се събуват до входната врата”, „Вкъщи не се играе с топка” или „Без мръсни думи”. Гостите обаче няма как да отгатнат вашите правила, защото всяко семейство има свои приоритети и във всеки дом ограниченията са различни. Децата, които са на гости без родителите си, обикновено са предпазливи по отношение на новото място и много по-послушни, отколкото когато са си у дома. Ето защо е напълно достатъчно доброжелателно да ги запознаете с правилата. Те ще се съобразяват с тях без повторно напомняне.

Нека не продължава прекалено дълго Един час е нормалната продължителност на детското гостуване, когато става дума за деца на възраст до 3 години, а за по-големите (3-5 г.) идеалният престой е час и половина. Условието е малчуганите да се познават и/или да са играли заедно и преди. Ако гостуването стане прекалено дълго, играта най-често прераства в кавги, защото малчуганите се изморяват или отегчават едно от друго.


 

kids2


Приберете любимите играчки на детето Ако за детето ви все още е проблем да дели играчките с другите (както повечето малки деца), по-добре скрийте Мечо и останалите любими играчки, за да избегнете войната на „дай ми го- то си е мое”. Оставете играчките, от които има повече от една (кукли, колички, пъзели и т.н.). При по-големите деца, които вече говорят добре, можете да използваш будилника и времето като мярка за игра с най-желаната играчка. Нека Веси си поиграе с нея пет минути, а когато будилникът звънне, значи идва ред на Катя, след това е Ники и т.н. Друг вариант е да оставите децата сами да се разберат помежду си, независимо колко глупаво ще звучи принципът им на подялба. Така ще им помогнете да се научат как да решават проблемите помежду си.

Планирайте почивка и почерпка Добре нахранените и починали деца по-рядко се уморяват и мрънкат. Ето защо предиобеда е най-подходящото време за гостуване. Предварително подгответе няколко здравословни неща за почерпка (подходящи за ядене с ръчички) и достатъчно течности (вода, сок, фреш, домашна лимонада).

Винаги едно наум Ако на гости са дошли деца на възраст под две години и половина, в стаята непременно трябва да присъства и възрастен, който да ги наблюдава да не се наранят или да играе с тях (ако се налага) игри, подходящи за възрастта им. 3-4- годишните също имат нужда от наглеждане, но не и от насочване в играта. Затова не се намесвайте, освен ако не възникне опасност някой да се нарани. Хвърляйте им по едно око отстрани и бъдете готови във всеки момент да се включите с пластелин или настолна игра, ако децата започнат да нервничат, станат раздразнителни и започнат да се карат помежду си.

Не прекъсвайте рязко играта За да избегнете сълзите или криенето при тръгване, предупредете децата 5 или 10 минути предварително, че е време за тръгване. И тук будилникът ще свърши чудесна работа. Кажете на малчуганите: „Беше ни много приятно, че ни гостувахте и с нетърпение ще очакваме да дойдете отново, но когато звънне будилника, майките ви ще дойдат и трябва да започнем да разчистваме тук”. Предупредите ли веднъж, непременно се придържайте към думите си. В противен случай децата ще запомнят, че макар мама да е казала десет минути, тя ще продължава да говори с останалите майки на вратата още поне двадесетина минути. Така децата отново ще се върнат към игрите си, а ти ще трябва да ти подканяш отново и отново. Много вероятно е и да започнат да се глезят, защото са отегчени и искат да си ходят.

Изградете си реалистични очаквания Само защото детето ви игнорира гостите си и само си строи с конструктора, не означава, че детското гостуване е било пълна катастрофа. Децата на възраст под две години и половина все още не обичат да играят в компания. Но все някога ще трябва да започнат, нали така?Когато детето ви е на гости...

  • Не се тревожете излишно: повечето малчугани са много по-учтиви на гости, отколкото у дома.
  • Когато прибирате детето си след гостуване, попитайте домакините дали е било послушно или е създавало проблеми. Така малкото ще знае, че за вас е важно да се държи възпитано пред други хора.
  • Остави детето да ви разкаже как е минало гостуването при другарчето му. Това, разбира се трябва да си остане само между вас, а не да разказва наляво и надясно какви привички в чуждото семейство са му направили силно впечатление.
  • Ако детето ви е по-малко, добре е да обясните на родителите домакини, че след прекалено дълго гледане на телевизия, то ти спи неспокойно. Ако не реагират с разбиране, ограничете гостуванията в тях или кани децата им да играят у вас.
  • Ако не одобрявате агресивните видеоигри или анимационни филми, обяснете на детето си защо са вредни за него и го посъветвайте при следващо гостуване да играе на нещо друго.


hand-print

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *