„Пазители на сърца“ учи родители как да спасяват живот


На всеки родител се е случвало поне веднъж да изтръпне от неприятен инцидент с дете: неговото собствено или (не)познато. Знаем ли как да реагираме адекватно така, че да успеем да окажем възможно най-бързо първа помощ на пострадалото?


Проектът „Пазители на сърца. Мисия София“, организиран от „iHELP България” и списание „Първите седем” си е поставил точно тази задача. В рамките на 12 месеца на територията на град София ще бъдат обучени 5 000 родители в оказване на първа долекарска помощ, като „Байер България” ще поемат разходите за обучение на семейства в неравностойно положение. Чрез мобилното приложение iHELP в случай на нужда от спешна помощ, могат да се уведомят освен националната система за спешни повиквания към телефон 112 и обкръжението (семейство, приятели), така и обучени спасители-доброволци, намиращи се на близки разстояние, които да се притекат и окажат навременна първа помощ до пристигане на линейката. Инициативата цели да обхване и още български градове в близко бъдеще.„Има много начини човек да изгради себе си като успешна личност, но нищо не е по-ценно от това да съхраниш живота, да умееш и да имаш желанието да помогнеш, да си отговорен към себе си и околните, да бъдеш добрият пример! Чрез „Пазители на сърца“ ние ще се опитаме да постигнем точно това“, сподели Светла Димитрова, управител на „Първите седем”.

Установено е, че при внезапно спиране на сърдечната дейност мозъчните клетки започват да умират след 3-та минута, а всяка минута забавяне намалява шанса за оцеляване с още 10%. Според доклад на Сметната палата, 42% от линейките в столицата пристигат на адреса за близо 20 минути , а приложението iHELP предоставя решение, с което намалява времето за спасяване с до 80%.

Повече за проекта можете да научите на www.pazitelinasartsa.com и да се включите в организираните обучения, които започват още от тази неделя.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *