10-те въпроса на зелената майка * The 10 questions of the green mother


Децата учат бързо и ще разберат защо е важно да правим правилни избори и да пазим природата! Направи първата крачка и детето ще последва стъпките ти.


Учете детето на респект към околната среда, природата и животните – независимо дали под формата на четене на книги, които го учат да пази света около себе си или с походи из природата или просто говорейки по темата. Учете малкото на пестеливост, нека не използва повече от необходимото – като например да спира водата, когато не я ползва (докато си мие зъбките например), да изгася лампите, когато не е в помещението, да взима само онова, от което настина има нужда... тези навици могат да бъдат практикувани дори от най-малките природолюбители!Колко дълго да кърмя детето си? Колкото може по-дълго. Кърмата е най-екологично чистият начин за хранене на бебето. В нея няма добавки, нито е с опаковки. Кърмата е с перфектна формула от природата за добър старт в живота, предпазва от алергии и болести и снабдява с най-важните хранителни вещества в най-важният момент от живота на малкото. За да предпазиш дрехите си от петна от кърма през първите дни след раждането, снабди се с подплънки за кърмачки за многократна употреба. Те са също толкова ефективни както за еднократна употреба, но пазят околната среда. Ако нямаш възможност да кърмиш бебето си, избери стъкленото пред пластмасовото шише, за да избегнете потенциално опасните вещества, които могат да бъдат отделени от пластмасата в млякото за бебето.

Как да науча детето ми да бъде по-близо до природата? Бъдете навън всеки ден, независимо от времето. Свежият въздух е полезен за децата и теб. Когато сте навън можете да се разхождате и да говорите за нещата, които виждате навън. Обясни на детето значението на източниците от природата. Разкажи им откъде идват електричеството и природния газ. Обясни им какво означава да не зависиш от тези ресурси. Разкажи как могат да спасят планетата: да рециклират (нека използват битовите отпадъци за своите произведения на изкуството вместо да купувате скъпи материали). Оставяй детето си да изцапа ръчички. Няма по-добър начин детето да се свържи с природата от това да зарови ръчичките си в нея. Направете заедно зеленчукова/ цветна градинка. Децата обичат да сеят неща и е много полезно да засеят семе, след което да го наблюдават как расте докато може да нахрани семейството.Какви играчки да избера за детето си? Откажи се от пластмасите, които изобилстват и тровят природата и кажи „не” на пластмасовите играчки. Вместо това избери дървените играчки и тези от плат. Играчките от дърво и други естествени и устойчиви материали (памук и вълна) не съдържат химикали и токсини и са много по-полезни за детето ти от пластмасовите, които съдържат PVC и други химикали. Предметите от домакинството също могат да бъдат страхотни играчки, като например картонени кутии, тигани и тенджерки, дървени лъжици и сито.

Трябва ли да откажа цигарите? Подлагайки детето си на пасивно пушачество, ще повиши риска му от заболяване от респираторни заболявания и алергии. А ако кърмиш, ще му предаваш никотин през кърмата. Отказването на цигарите е един от най-ценните подаръци, който можеш да дариш на бебето си.

За или против бебешките пелени? Пелените от плат (за многократна употреба) започват да добиват все по-голямо популярност сред родителите, които са загрижени за околната среда. На пазара вече се предлагат толкова много видове – някои с тик-так копчета, други с велкро, има избор между моделите - тип „джоб” и „всичко в едно”. Освен екологичния аспект на употребата им и спестяването на средства от семейния бюджет поради дългия живот на тези пелени, те са и по-удобни за бебетата и най-важното - не предизвикват алергии. Непромокаеми, лесни за пране в перална машина.Как да създам еко стая за детето ми? Създавайки екологично безопасна стая за бебето, ти създаваш еко рай за малкото, който обещава уют и безопасност. Тъй като бебетата са много по- чувствителни от възрастните към токсичните химикали, важно е стаята му да бъде колкото се може по-близо до природата. Органичното матраче за креватче (от органичен памук, коноп или необработена вълна) и спално бельо намалява риска от излагане на вредното въздействие на синтетични химикали. Вместо килими и мокети (които често съдържат токсични химикали и събират прах и алергени) избери натурални, устойчиви подово покритие. Подовете от дюшаме са добър избор за еко стаята, както и коркът и бамбукът. За стените на детската стая избери бои, които са без или с много ниско съдържание на VOC (volatile organic compounds - летливи органични съединения). Те отделят по-малко количество химикали във въздуха и не причинят главоболие, прилошаване и замаяност. Когато нанасяш боя, отвори прозорците, проветрявай добре и носи специална маска.  

Как да превърна рециклирането в навик? Да научиш детето от най-ранна възраст какво е боклук и какво рециклиране и да го превърне в ежедневна практика у дома ще ги доведе неизбежно до загриженост да пренесат тази житейска мъдрост и да я прилага като полезна дейност. Създай навици като например използването на листът хартия от двете й страни, когато рисува до създаването на произведения на изкуството от отпадъчни продукти. Така малкият гений ще осъзнае, че създаването на велики произведения не зависи от скъпите материали, които се продават в магазина, а е възможно и с повторното използване на материалите, което е забавно и защитава природата.Какви дрехи да избера за детето си? Заложи на естествените влакна. В днешно време дилемата не е „синтетични или естествени” материи, сега на пазара се предлагат и детски дрешки от органичен памук, който е чист от пестициди и химикали и защитава не само околната среда, но и работниците, които са го обработвали. Естествените влакна имат по-дълъг живот, затова можеш да услужиш след време с детските дрешки на свои приятели или да ги запазиш за следващо дете, ако планирате да имате и други.

Важен ли е моят пример? Направи първата крачка и детето ще последва стъпките ти. Ето как ти като родител би могла да вдъхновиш детето си да спаси планетата. Използвай рециклирани, биоразграждащи се и продукти за многократно използване колкото може по-често. Не хаби хартия. Носи у дома листите с факсове, за да рисуват на тях малчуганите ти. Услужи на приятели със старите дрехи на детето ти или ги дари на сираци. Кажи на малчугана да избере няколко от играчките с, които да подари на други деца и го предупреди, че здравите му дрехи също ще отидат при друго дете след време. Отказвай в магазина ненужните опаковки и пазарувай с торба от плат, вместо с найлонов плик. Обясни на малкото защо найлоновите торби са ненужни и вредни. Найлонът се произвежда от нефт – невъзобновяем източник. Ако 25% от българските домакинства използват с 10 торбички по-малко всеки месец, ще спестим близо 2,5 милиарда найлонови торби годишно. Дари ненужните ти мебели на нуждаещи се или предай за рециклиране.

Още по темата:

Да отгледаш малък природолюбител

На гости на природата

 

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *